Η ‘’Ιθάκη’’ σου δεν είναι η Ιθάκη της Οδύσσειας… Και άλλα τινά περί σφραγιδολίθων.

Η ‘’Ιθάκη’’ σου δεν είναι η Ιθάκη της Οδύσσειας, δεν είναι αυτή που περιγράφει ο Όμηρος.
… Και άλλα τινά περί σφραγιδολίθων.

Το πρωί της 31 Αυγούστου 2024 ο Μάκης Μεταξάς κοινοποίησε την εξής ανακοίνωση:

Με αφορμή τον καταιγισμό των ερωτημάτων που μας έχουν σταλεί προς απάντηση και ιδιαιτέρως ύστερα από την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ ODYSSEUS RETOURNS για το εάν δηλαδή ο μνημειώδης θολωτός τάφος των Τζαννάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο τάφος του Οδυσσέα σας κοινοποιούμε σχετική ανάρτηση από το δικό μας blog που επιχειρεί να δώσει τις δικές μας απαντήσεις.



Ακολούθησαν διάφορα σχόλια, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτός ο διάλογος:


Νικόλαος Καμπάνης: Του οίκου του Οδυσσέα αποκλείεται να ήταν αρχικά γιατί εκεί βρέθηκε σφραγιδόλιθος όπου απεικονίζεται λιοντάρι να κατασπαράσσει "ποικίλον ελόν", δηλαδή ζαρκάδι παρδαλό. Από τη ραψωδία τ' όμως μαθαίνουμε ότι στη στολή του ο Οδυσσέας είχε το ίδιο στόλισμα αλλά με σκυλί που έκανε το ίδιο ακριβώς, δηλαδή κατασπάραζε ποικίλον ελόν. Γι’αυτό καταλήξαμε ότι στο οικόσημο του Οδυσσέα υπήρχε κύνας και γι’αυτό οι λευκοί ιχνηλάτες σκύλοι στην Οδύσσεια παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο, όπως ο Άργος παραδείγματος χάριν.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιανού ήταν ο τάφος παλιά, αλλά ότι εκεί έχει ενταφιαστεί ο Οδυσσέας και γι’αυτό, όταν τον βρήκατε διαπιστώσατε ότι είχαν απομακρυνθεί τα οστά των προηγούμενων για να ταφεί τελικά ο δικός μας άνακτας Οδυσσέας.


Makis Metaxas: Αγαπητέ Νίκο το αρχικό κείμενο έλεγε ΛΕΩΝ και όχι ΚΥΩΝ και αυτό είναι το σωστό. Για τον λόγο αυτό ο ζωγράφος του κύλικα ξέροντας τον πραγματικό στίχο όταν προσπαθεί να ζωγραφίσει - αποδώσει - γύρω στο 490 π.Χ. το οικόσημο του Οδυσσέα λιοντάρι ζωγραφίζει να επιτίθεται στο ελάφι και να το κατασπαράσσει και όχι σκύλο που παρεμπιπτόντως δεν είναι και το πλέον φυσιολογικό λόγω μεγέθους. Αργότερα και επειδή ο σκύλος του Οδυσσέα ο Άργος είχε τον δικό του ρόλο στο έπος "τιμής ένεκεν" αντικατέστησαν την λέξη ΛΕΩΝ με την λέξη ΚΥΩΝ που έχει ακριβώς την ίδια μετρική αξία. Αυτές οι παρατηρήσεις περιέχονται σε αδημοσίευτη επιστημονική μελέτη που ο συγγραφέας της με έκανε κοινωνό και θα δημοσιευτούν στην ώρα τους. Για την επιβεβαίωση αυτών των ερευνών μιλά στο φιλμ ODYSSEUS RETOURNS η καθηγήτρια της κλασικής φιλολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Έμα Γκρίνσμιθ η οποία και τοποθετείται σχετικά.


Νικόλαος Καμπάνης: Makis Metaxas κι εσύ που έμαθες να διορθώνεις το κείμενο του Ομήρου; τι σχέση με λιοντάρια έχει ο οίκος του Οδυσσέα;

Οι δύο μόνες αναφορές σε λιοντάρια είναι από τον Μενέλαο της ραψωδίας δ' και στην Κίρκη της ραψωδίας κ'.

Αντίθετα η παρουσία των άργων κυνών στην Οδύσσεια είναι διαρκής και πριν συνεχίσεις αυτή την ανώφελη συζήτηση σε παρακαλώ να επισκεφτείς το μουσείο των Μυκηνών, όπου ο εκεί άναξ είχε αντίγραφα όλων των βασιλικών σφραγιδόλιθων, ώστε να δεις πως ήταν και ο αντίστοιχος του πράγματι υπαρκτού βασιλικού οίκου του Οδυσσέα.


 
Μπλουζα Κάτω μέρος