Γιατί δεν μπορεί να είναι στη σημερινή Ιθάκη η Ομηρική Ιθάκη: Το μέγεθος της Ιθάκης που περιγράφει ο Όμηρος.

1592335029866.png

Σημαντικότατη η ραψωδία π΄της Οδύσσειας, όσον αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Ομηρικής Ιθάκης για πολλούς λόγους. Σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν από αυτούς:

Η πεντάωρη τουλάχιστον διάρκεια της πλεύσης του πλοίου (που έφερε τον Τηλέμαχο από την Πύλο) από τη στιγμή που έφυγε από τον Αθέρα, -περιοχή όπου ήδη είχε φτάσει ο πατέρας Οδυσσέας (στον Εύμαιο) με σκοπό εκεί να γίνει η μεταξύ τους γνωριμία- έως την άφιξή του στο κυρίως λιμάνι της Ιθάκης, υποδεικνύει ότι τα δυο λιμάνια της Ιθάκης απέχουν πολύ.


ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ.
(Αφορά τόσο τη ΛΕΥΚΑΔΑ όσο και το ΘΙΑΚΙ)

Φτάνοντας αργότερα ο χοιροβοσκός Εύμαιος στο παλάτι με σκοπό να ενημερώσει την Πηνελόπη ότι ο Τηλέμαχος γύρισε από την Πύλο, ώστε να μην ανησυχεί, «πέφτει» πάνω σε αγγελιοφόρο που ήλθε από το προαναφερόμενο πλοίο (που μόλις είχε δέσει), για τον ίδιο σκοπό:

«... Τὼ δὲ συναντήτην κῆρυξ καὶ δῖος ὑφορβὸς
τῆς αὐτῆς ἕνεκ’ ἀγγελίης, ἐρέοντε γυναικ
ί. ...»
Μετάφραση:
... Σε τούτο το σημείο συναντήθηκε ο κήρυξ και ο χοιροβοσκός ο θεϊκός
της ίδιας ένεκ’ αγγελίας, που θα λέγαν στη γυναίκα και οι δυο
. .
Οδύσσεια π 333-334
«... Ὡμήρησε δέ μοι παρ’ ἑταίρων ἄγγελος ὠκύς,
κῆρυξ, ὅς δὴ πρῶτος ἔπος σῇ μητρὶ ἔειπεν
.
...»
Μετάφραση:
... Και ένωσε απ’ τους συντρόφους με εμέ τα βήματα ένας ταχυδρόμος,
κήρυξ, που πρώτος το λοιπόν είπε το λόγο της μητρός σου. ...
Οδύσσεια π 468-469​

Όσον αφορά τους στίχους στα π΄ 333-334 και π΄ 468-469, μας βοηθούν να εξάγουμε καταλυτικά συμπεράσματα για τις αποστάσεις επί της Ιθάκης, με τη βοήθεια της διαφοράς των χρόνων μετάβασης.


Η μορφή της Ιθάκης -και το μέγεθος της- πρέπει να είναι έτσι ώστε το πλοίο του Τηλεμάχου αφού τον αποβίβασε στην πρώτη ακτή (Αθέρας) να είναι υποχρεωμένο να δαπανήσει τον ίδιο χρόνο, μέχρι να φτάσει στον ημέτερο λιμένα, με το χρόνο που απαιτείται για τα εξής:


α΄. Τον χρόνο που ο Τηλέμαχος έκανε να ανέβει στην πλαγιά για να πάει στην καλύβα του Εύμαιου όπου συναντά τον πατέρα του (ο΄ 554-557 και π΄ 1-4, στίχοι 8, διάρκεια μία ώρα), αφού από εκεί που είναι η είσοδος της χοιρόμαντρας, καμία οπτική επαφή δεν υπάρχει με την αμμουδιά της παραλίας που αράζουν τα πλοία γιατί ο Εύμαιος, από εκεί, ποτέ δεν αντιλαμβάνεται αφίξεις πλοίων και γιατί η δυσκολία και διάρκεια επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία με τα πέδιλα που έδεσε καλά στα πόδια του ο Τηλέμαχος),​
ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ
β΄. Τον χρόνο που διήρκεσαν τα καλωσορίσματα, το γεύμα και κάποιες συζητήσεις: Ρωτάει για τη μάνα του, τρώνε...
-‘‘Ποιος ο ξένος;’’, περιγραφή περί Κρήτης και Θεσπρωτίας,
-‘‘Να μην έρθει στην πόλη ο ξένος, θα στείλω εφόδια’’.
Ο ζητιάνος παίρνει τον λόγο επί μακρόν. Ο Τηλέμαχος εξηγεί ότι ο λαός είναι μαζί του. Αναλύει το πρόβλημα με τους μνηστήρες, στέλνει τον Εύμαιο στην Πηνελόπη, αλλά εκείνος ζητά οδηγίες ποιον να δει και να μην δει, ας πούμε τον Λαέρτη (π΄ 5-155, στίχοι 151, μία περίπου ώρα).​
ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ
γ΄. Τον χρόνο τέλος που χρειάζεται ο Εύμαιος - 3 ώρες δρόμο - για να μεταβεί στο παλάτι όπου εκεί συναντά τον κήρυκα που μόλις έφτασε απ’ το πλοίο που είχε φτάσει λίγο πριν, ενώ συγχρόνως γίνονται τα εξής γεγονότα στη χοιρόμαντρα:​
Η Αθηνά καλεί και μεταμορφώνει Οδυσσέα. Ο Τηλέμαχος τον περνά για θεό.
- Είμαι ο πατέρας σου
- Είσαι δαίμονας
- Η Αθηνά με καθοδηγεί και μεταμορφώνει
- Οκ... Πολύωρο κλάμα αναγνώρισης (θα βράδιαζε).
- Πως ήλθες; Πεζός;
- Φαίακες με έφεραν, δώρα κρύψαμε με Αθηνά, σχέδιο καταστρώσαμε
- Μπορούμε μόνοι μας;
- Έχουμε Αθηνά με τον μπαμπά της!...
Οδηγίες για: Μετάβαση στην πόλη και καρτερικότητα στους εξευτελισμούς, απόκρυψη οπλοστασίου οικίας, σχέδιο κρυφά από όλους, δοκιμασία των πάντων αν είναι πιστοί. Λοιπές λεπτομέρειες (π΄ 156-322, στίχοι 167, περίπου τρεις ώρες).​

Συνολική διάρκεια αυτών των γεγονότων, περίπου 5 ώρες, στίχοι από ο΄ 554- π΄322, 326 στίχοι συνολικά.​

Πάντως ο Οδυσσέας, σα ζητιάνος με μπαστούνι, περπατώντας πίσω απ’ τον Εύμαιο, κατά μήκος της αρισφαλούς οδού -κρυφά- έκανε τέσσερεις ώρες (έφυγαν μετά το μεσημεριανό και έφτασαν πριν το βραδυνό φαγητό !).

Αγαπητοί φίλοι, η διάρκεια του δρομολογίου του πλοίου είναι πολύ μεγάλη. Όσο και η διάρκεια των γεγονότων από τη στιγμή που άφησε τον Τηλέμαχο κι εκείνος πήρε τον ανήφορο από την παραλία ώσπου να γίνουν τα γεγονότα, να φτάσει στο παλάτι ο Εύμαιος και να συναντήσει τον κήρυκα ενώπιον της Πηνελόπης.

Αντίθετα, η απόσταση Σύβοτα - Νυδρί είναι πολύ μικρή...

1592336102170.png

...Ενώ οι πιθανές αποστάσεις στο Θιάκι, ελάχιστες (βλέπε διακεκομμένες).


1592336432316.png

Μόνο ο γύρος της Παλλικής μπορεί να καλύψει αυτές τις προδιαγραφές.

1592336651136.png

Νίκος ΛΙΒΑΔΑΣ Τουμασάτος: "ODYSSEUS ITHACA THE RIDDLE SOLVED"
Τρεις περιπτώσεις αποκλείονται από αυτή την ανάλυση:
- Η διαδρομή Άγιος Νικήτας - Νυδρί, γιατί ούτε λιμάνι με προβλήτες υπήρχε στον Άγιο Νικήτα, ούτε θα μπορούσε από εκεί να πηγαινοέρχεται ο Εύμαιος για να φέρνει μηνύματα στο Νυδρί.
- Το Βαθύ στο Θιάκι και η διαδρομή Αφάλες, Φρίκες, Σταυρός, ή κάτι να "κολλάει" κοντά στο Βαθύ γιατί η οδική επικοινωνία για να ‘‘πετάγεται’’ ο Εύμαιος κάθε λίγο και λιγάκι από τα υπόλοιπα στο Βαθύ, αποκλείεται.
- Καραβόμυλος και Μελισσάνη με διαδρομή έως τον Πόρο, τα Τζανάτα και τη Σκάλα ως ‘‘πρώτη ακτή’’, ούτε συσχετίζονται ούτε συζητούνται
.

Μελετήστε παρακαλώ πολύ αυτό το σημείο, αν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε άλλη υποψήφια Ομηρική Ιθάκη.
Και όμως όλα αυτά ταιριάζουν απόλυτα στην Παλλική!
Η πλήρης ανάλυση της ραψωδίας π' παρουσιάζεται στο βιβλίο:​
1592391187350.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος