ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ: Ανάμεσα στην Ιθάκη και στην Ηλεία υπάρχουν νησιά !

ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΣ "ΗΛΙΔΟΣ ΑΝΤΑ" (=Απέναντι από την Ηλεία)

1591647337951.png

Τα νησιά Λευκάδα, Εχινάδες, Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος είναι ο χώρος από τον οποίο έχουν έλθει μνηστήρες και διεκδικούν την Πηνελόπη στο παλάτι του ΟΔΥΣΣΕΑ. Ο Όμηρος «συμμετέχοντας» στο άρθρο αυτό, προοικονομεί και μας στέλνει ένα επιχείρημα:

Θέτει αριστερό όριο την ΚΡΑΝΑΗ ΙΘΑΚΗ και δεξιό όριο την ΗΛΙΔΑ ΙΠΠΟΒΟΤΟΙΟ (=αλογοτρόφο), όπου ανάμεσα υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα νησιά από όπου έχουν έλθει οι μνηστήρες ! Προσέξτε στο χάρτη ότι αν μεταθέσουμε το αριστερό όριο σε άλλο νησί, εκτός της δυτικής Κεφαλλονιάς, και ειδικά τα πλέον δυτικά όρια της Παλικής, θα αφήσουμε εκτάσεις των Κεφαλλήνων του Οδυσσέα καθώς και Επειών του Δουλιχίου (Αργοστόλι, νότια παράλια Κεφαλλονιάς, Εχινάδες, Ακαρνανικά παράλια, Λευκάδα), εκτός διεκδίκησης της Πηνελόπης.

1591647520578.png

Επειδή στο φ' 250-252, σκέφτεται ο Ευρύμαχος το γάμο ακόμα και σε άλλες πόλεις, γι’ αυτό η Ιθάκη εδώ είναι αμφίαλος. Διότι η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ της ΠΑΛΙΚΗΣ έχει δύο εξόδους: Τον ημέτερο λιμένα εντός του πολυβενθούς -του Λιβαδιού- και το υπήνεμο λιμάνι του ΦΟΡΚΥΝΑ στον Αθέρα.


Σημασία του φ 346-347: Όσοι εξουσιάζουν απ’ τις εσχατιές της Ιθάκης μέχρι την Ηλεία, όπου στους κάμπους της τρέφονται άλογα, μερικά των οποίων ανήκουν στους ίδιους, είναι εν δυνάμει μνηστήρες ....Απ’ άκρου εις άκρον: Τους γκρεμούς της Ιθάκης, τα υψώματα της λοφοσειράς της Παλικής αριστερά, μέχρι την Ηλεία και ότι είναι ανάμεσα.

ΣΑΡΩΣΗ: Δουλίχιό τε Σάμη τε και υλήεσσα Ζάκυνθο! Το ΚΑΤΑ ΚΟΙΡΑΝΕΟΥΣΙΝ έχει κοινωνική σημασία: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά (βλέπε βιβλίο: ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ).


Με το επιχείρημα αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά, Ομηρική Ιθάκη να είναι ο Πόρος και το Θιάκι, γιατί ανάμεσα σε αυτά και την Ηλεία ΔΕΝ υπάρχουν νησιά.


Για περισσότερες πληροφορίες έχουμε την ανάλυση της ραψωδίας φ':

1677672559298.png
Για το τέλος της Ιθάκης με την επέλαση των Δωριέων διαβάστε εδώ: https://homericithaca.com/threads/207/
Για το πού κατέληξαν οι Ιθακήσιοι διαβάστε εδώ: https://homericithaca.com/threads/213/
ΠΩΣ ΜΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΙΔΕΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΑΘΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ... https://homericithaca.com/threads/215/
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Ποια ειναι τοτε η Ομηρικη Ιθακη;
 
Μπλουζα Κάτω μέρος