ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ: Γιατί Ομηρική Ιθάκη είναι η δυτική Κεφαλλονιά.

...Ε, να ανεβάζουμε και πότε πότε καμιά απόδειξη ότι η Κεφαλλονιά είναι η Ομηρική Ιθάκη και ειδικά ότι ο Δήμος της Ιθάκης του Ομήρου ήταν η Παλική, το δε Άστυ, όπου το παλάτι και τα γεγονότα, στο εσωτερικό του κόλπου του Λιβαδιού αριστερά στο βάθος.

Νομίζω, φίλοι μου αγαπημένοι, ότι είναι καλό (του αοιδού π' ακούγαμε τα λόγια τέτοιος που είναι οι θεοί μέσα του να μιλάνε...) να ενημερώνουμε που και που για το ποια είναι η θεωρία αυτή της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ, όπως λέμε WESTERN THEORY, και να μη μας νοιάζουν τα εξάσφαιρα των άλλων, γιατί εμείς έχουμε πολύσφαιρα και πολύστροφα και μαζί μας τη Μούσα πολύτροπον του Ομήρου.

Στο Western αυτό δεν θα συναντήσουμε τον "Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο", αλλά τον καλό, τον κακό και τον άσχετο. Επίσης όχι τον Bud Spenser, αλλά τις bad theories, ούτε τον Terence Hill, ίσως τον Under Hill, και σίγουρα θα ανέβουμε σε κάποιους λόφους (hills), για να έχουμε περιοπή και ενοπή.

Απ' όλους αυτούς εγώ θα διαλέξω τον ρόλο του Κακού. Να δω ποιοι θα διαλέξουν το ρόλο του Καλού και ποιοι του άσχετου...

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να καλύψουμε τον Ομηρικό σας χρόνο με μια δημοσίευση την ημέρα, μέχρι τον Ιούλιο ! Γίνεται αυτό με 16+1 επιχειρήματα στη φαρέτρα; Δεν είμαι ο Κακός; θα βρω καμιά κακία για τις άσχετες θεωρίες, να θάψω με το φτυάρι, έστω με το κουπί του Οδυσσέα, στην πορεία για τον Τάφο στα Τζανάτα.

Σήμερα θα αρχίσουμε με το μεγάλο επιχείρημα της σημερινής Ιθάκης, που πάντα οι καλοθελητές έλεγαν στους δημοσιογράφους για να μου το ''τρίψουν στη μούρη'', όταν είχα συνέντευξη από το ραδιόφωνο, ...κι εγώ τους το γύριζα μπούμερανγκ. Ας δούμε πως.


1591442491860.png

Η ΟΥΧ ΙΠΠΗΛΑΤΟΣ ΙΘΑΚΗ και ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ζωοκλέφτες

«Ἐν δ᾿ Ἰθάκῃ ΟΥΤ’ ΑΡ’ ΔΡΟΜΟΙ ΕΥΡΕΕΣ οὔτε τι λειμών·
αἰγίβοτος, καὶ μᾶλλον ἐπήρατος ἱπποβότοιο.
ΟΥ ΓΑΡ ΤΙΣ ΝΗΣΩΝ ΙΠΠΗΛΑΤΟΣ οὐδ᾿ ἐυλείμων,

αἵ θ᾿ ἁλὶ κεκλίαται· Ἰθάκη δέ τε καὶ περὶ πασέων».
«Μα στην Ιθάκη, ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΙ ΕΥΡΕΙΣ ούτε κάποιο λειβάδι·
αίγες βοσκούν, και μάλλον δύσκολα θα έτρεφαν τους ίππους.
ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΙ ΙΠΠΗΛΑΤΟ ΚΑΝΕΝΑ ούτε καλά λειβάδια διαθέτει,

και τα οποία βρέχοντ’ απ’ το κύμα· και όπως όλα κι η Ιθάκη».
Οδύσσεια δ 605-608​

Σε αντίθεση με το ΕΥΠΩΛΟΝ Ίλιον και το ΙΠΠΟΒΟΤΟΝ Άργος,…​

Σε αντίθεση με τον ΙΠΠΟΤΑ Νέστορα και τον ΙΠΠΟΤΑ Φυλέα (των Επειών του Δουλιχίου), ιδιοκτητών τεραστίων χερσαίων εκτάσεων, τα νησιά γενικά δεν εξυπηρετούνται από άλογα.

Τα αρχαία χρόνια η συγκοινωνία ανάμεσα στα διάφορα παράλια των νησιών γίνεται δια θαλάσσης. Εσωτερικά, αν χρειαζόταν, είχαν ημιόνους.

Το δύσκολο του εδάφους δεν δίνει Ομηρικό προβάδισμα στη σημερινή Ιθάκη ούτε έναντι της Λευκάδας, ούτε έναντι της Κεφαλλονιάς όσον αφορά την εκτροφή αλόγων.


1591442934798.png
Αντίθετα το επόμενο επιχείρημα είναι καταστροφικό για το σημερινό Θιάκι:​

«ΜΗΛΑ γάρ ἐξ Ἰθάκης Μεσσήνιοι ἂνδρες ΑΕΙΡΑΝ
νηυσὶ πολυκλήισι τριηκόσι᾿ ἠδέ νομῆας
».
«ΣΗΚΩΣΑΝ οι Μεσσήνιοι τ’ ΑΡΝΑΚΙΑ της Ιθάκης
στα πλοία από τα μαντριά τριακόσια και με τους βοσκούς.

Οδύσσεια φ 18-19​

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Για να ανακαλύψει κανείς στην «πολυδαίδαλη» σημερινή Ιθάκη μαντριά και τσοπάνηδες πρέπει να είναι εξερευνητής! Και τόσο πολλά; Και να τα πάνε στη Μεσσηνία δίπλα στην Πύλο τη «μητέρα των μήλων-κοπαδιών» (βλ. Οδύσσεια ο 226);

…Και οι σκοπιές απ’ τ’ απόκρημνα δεν θα τους έβλεπαν; Και γιατί δεν πήγαν στη διπλανή Κεφαλλονιά ώστε να είναι ο «τρύγος» αποδοτικότερος, ας πούμε στην Παλλική με τις πολλές αμμουδερές παραλίες;

Φαίνεται λοιπόν ότι Ιθάκη, τότε, ήταν κάποια άλλη πιο προσιτή στις ΖΩΟΚΛΟΠΕΣ!

1591439106572.png

Η Βοϊδοκοιλιά στον όρμο της Πύλου και η άφιξη πλοίου στη δυτική Μεσσηνία.​
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος