Ραψωδία λ΄ - HYPOGEUM, ένας παράξενος υπόγειος τεράστιος χώρος στη Μάλτα, που ενέπνευσε τον Όμηρο να τοποθετήσει τον Κάτω Κόσμο σε γήινη διάσταση.

malta.png


Το Hypogeum είναι μια μοναδική κατασκευή του αρχαίου κόσμου. Τόσο μοναδική, που λίγα γνωρίζουμε για την περίπτωσή του.

Για κάποιους ήταν ταφικό μνημείο, για άλλους ναός, για τον Όμηρο, που μάλλον είχε ακούσει ότι κατοικείτο κιόλας, ήταν ο τόπος που κατοικούσαν οι Κιμμέριοι, οι οποίοι ποτέ δεν έβλεπαν φως του ήλιου !

Όμως ο χώρος παρουσιάζει κάποιες περίεργες καταστάσεις, τόσο που να οδηγούμαστε σε άλλα επίπεδα σκέψης και άλλες διαστάσεις.

Το κράτος της Μάλτας και η εκεί αρχαιολογική υπηρεσία, για κάποιους λόγους πρόνοιας, τόσο για τον χώρο, όσο και για τους επισκέπτες, επιτρέπει μόνο σε δέκα άτομα την ώρα να ρίξουν μια ματιά εντός. Έτσι, για να το επισκευθεί κανείς χρειάζεται να κλείσει εισιτήριο πολύ καιρό πριν.


Όμως, τόσο μεγάλη υπόγεια πολιτεία γιατί χρειάστηκε κάποτε να φτιαχτεί; Και δυστυχώς αρχαίες ανασκαφές οδήγησαν σε απώλεια σημαντικών ευρημάτων. Γιατί όμως φτιάχτηκε τόσο μεγάλο και κάτω από τη γη; Γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες κατασκευές στη Μάλτα και στο Gozo; ...Πάνω στη γη, κάτω από τη γη και δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης; Γιατί οι αρχαιολόγοι είχαν αποφασίσει να μην συνεχίσουν τις ανασκαφές;


Σήμερα, το Hypogeum δεν είναι τόσο μοναδικό, υπάρχει και η Καππαδοκία, αλλά εντυπωσιάζει η χρονολόγησή του, πριν από την κατασκευή των Πυραμίδων της Αιγύπτου !


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

α’. Η κατασκευή του είναι πριν από το 3.600 π.Χ.

β’. Πως φτιάχτηκαν εργαλεία εκείνη την εποχή, με τα οποία έσκαψαν το βράχο;

γ’. Από πού έφτασαν στη Μάλτα εκσκαφείς για να σκάψουν τη ‘μαλτεζόπλακα’, αφού η Μάλτα δεν έχει τόσο σκληρά πετρώματα;


Μετά από το Hypogeum χτίζεται κοντά του σταδιακά, στη σημερινή συνοικία Paola της Valetta στο Hal Saflieni το Terxian, ανάμεσα 3600-2500 π.Χ. ...Σχετικά άρθρα:
Ραψωδία λ’ - O ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΣ, https://homericithaca.com/threads/159/.
Ραψωδία λ΄ - HYPOGEUM, ένας τεράστιος υπόγειος χώρος στη Μάλτα, που ενέπνευσε τον Όμηρο να τοποθετήσει τον Κάτω Κόσμο σε γήινη διάσταση, https://homericithaca.com/threads/183/.
Ραψωδία λ΄ - ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ (ΝΕΚΥΙΑ). Ιωάννης Κλάππας, Νίνα Μαρίνη, Θανάσης Μουσόπουλος (τρεις μελέτες), https://homericithaca.com/threads/160/.
Ραψωδία λ' - Ο Οδυσσέας συναντάει στον άλλο (Κάτω) Κόσμο, δυο κορυφές της μυθολογίας, τον Αχιλλέα και τον Ηρακλέα, https://homericithaca.com/threads/139/.
Ραψωδία λ' - Ο Οδυσσέας συναντάει αναπάντεχα τη μάνα Αντίκλεια στον Κάτω Κόσμο, https://homericithaca.com/threads/138/.
Ραψωδία λ': Αρχαίο κείμενο - Νεοελληνική απόδοση, https://homericithaca.com/threads/122/.
Ραψωδία λ΄: Περίληψη, https://homericithaca.com/threads/94/.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος