Στους Πετανούς, δεν πετάει ο νους, αλλά έχει πλούσια υδροφορία και βλάστηση.

1641799644731.png

25 ΧΡΟΝΙΑ ‘’ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ’’ για να καταλάβει η τοπική κοινωνία ότι μερικά ονόματα στην Παλική έχουν Ομηρική προέλευση.

…Ότι δηλαδή, όσοι και να ’ρθαν από αλλού, κάποιοι ντόπιοι υπήρχαν από τα πριν, τους είπαν πως λεγότανε από παλιά αυτό, εκείνο, το άλλο κι άλλα πολλά και τα δέχτηκαν. Είδατε άλλωστε, ακόμα και τώρα, κανέναν Αλβανό, τώρα Πακιστανό, να βάλει ταμπέλα κάπου και να πει καμιά τοποθεσία διαφορετικά;

ΟΧΙ, γιατί όσοι έρχονται, άλλα πράγματα τους απασχολούν και, το τελευταίο που τους πονά θα ήταν αν οι Πετανοί και τα Λέπεδα θα έπρεπε να λέγονταν αλλιώς.Μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε ότι στους Πετανούς, δεν πετάει ο νους, αλλά είναι λέξη Ομηρική, που σημαίνει, ολόχρονο, ετήσιο, άφθονο. Και εννοεί ότι έχει πλούσια υδροφορία και βλάστηση.

Το χούι όμως δεν βγαίνει και ακούσαμε προχτές στην τηλεόραση ότι τα νερά κινούνται εκεί διαρκώς και γι’ αυτό η ονομασία! Φαίνεται, η φαεινή ιδέα της ερμηνείας αυτής, είναι ότι παντού αλλού (-γι’ αλλού), τα νερά είναι στάσιμα! Τη στιγμή που, υποθαλάσσια ρεύματα εκδηλώνονται έντονα, όχι μόνο σε μερικά σημεία του Κόλπου του Λιβαδιού, αλλά ακόμα και κάτω από τον Σκαβδολίτη. Στη δε Σχίζα, υπό συνθήκες νηνεμίας, το πλάτος ταλάντωσης είναι πάνω από ένα μέτρο.Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι σε άλλα 25 χρόνια θα καταλάβουμε ότι το Ληξούρι, ως ονομασία δεν βγήκε από την παλαίστρα (πάλω, κινώ, Κουνόπετρα, σεισμοί), αλλά από το Λης-ούριοι, για τις ευθύγραμμες ακτογραμμές και τα βράχια στις παραλίες της ανατολικής Παλικής, που έχουν διεύθυνση από βορρά προς νότο.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ !
1641800802501.png


1641800262769.png

1641800423283.png
1641800337261.png


Από το βιβλίο έρευνας για την Ομηρική Ιθάκη "ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ", σελ 227 και 228
Η αρίθμηση εδώ αφορά τις έγχρωμες φωτογραφίες.​

Σημείωση: Λᾶας=βράχος, Λᾶες=πολλοί βράχοι. Συναιρείται σε Λης …κατά ούρια διεύθυνση, βορράς-νότος!

Σχετικά άρθρα:
https://homericithaca.com/threads/40/,
https://homericithaca.com/threads/34/ ,
https://homericithaca.com/threads/35/ ,
https://homericithaca.com/threads/36/ .
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος