Το όνομα Ιθάκη προέρχεται από τη λέξη ιθύς της Ομηρικής, που σημαίνει ευθύς. Αυτό επιβάλλει να υποθέσουμε ότι οι παραλίες της Ιθάκης θα πρέπει να αποτελούνται από ευθύγραμμες ακτογραμμές.
Ο μόνος λόγος στον οποίον οφείλει την ονομασία ΙΘΑΚΗ τα Ομηρικά χρόνια η χερσόνησος ΠΑΛΙΚΗ της Κεφαλλονιάς είναι
αυτή η ευθυγράμμιση, γιατί η λέξη ΙΘΥΣ σημαίνει ευθύς. Οι φωτογραφίες είναι από τα Λέπεδα και το Λογγό κοντά στο ΛΗΞΟΥΡΙ.
Είχα, όπως διαπίστωσε η Έδρα Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ανακαλύψει (από διαίσθηση) τη συνέχεια του πλούσιου σε τέτοιο υλικό, κοιτάσματος του ΑΞΙΟΥ: Το κοίτασμα Pentalofos 1.
Σ΄αυτό λοιπόν το γεγονός, γύριζε ο νους τότε που έγραφα ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ.
Είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Συμποσίου για την ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ στην Κριτονού τον Αύγουστο του 2002 και ανέλαβα να ξεναγήσω δύο «κορυφές» της Χαϊδελβέργης και του ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ πεδίου, στα όσα τελικά «χώρεσαν» το 2003 ΣΤΗΝ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ».
Εκεί στις βυθισμένες Αλαλκομενές, αξέχαστος έμεινε στο «Γιώργο» ο περίπατός μας ανοιχτά στο πέλαγος με ένα μέτρο βάθος νερού στη μέση του πουθενά.
Κλαίγαν σα μικρά παιδιά όταν τους διάβαζα σελίδες από τον MOZART μου, το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο "Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΘΑΝΕ στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 και ΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ στους ΟΥΡΑΝΟΥΣ στις 26 Μαρτίου του 1827'', την ώρα που περιμέναμε το φαγητό στου Μουρελάτου. Ήταν ο SCHΟΕFER και φλαουτίστας!
Λίγο νωρίτερα και μια που ήρθαν πρώτη φορά στην Παλική, τους είχα πάει επίσκεψη στα Λέπεδα.
Εκείνη τη μέρα, την τόσο φορτισμένη, φτάνοντας ακριβώς στη θέση αυτής εδώ της φωτογραφίας, δηλαδή στο Parking της Δημοτικής παραλίας του Ληξουριού, τα ΛΕΠΕΔΑ, τράβηξα χειρόφρενο και είπα κάτι που πρώτη φορά το σκέφτηκα:
-Ελάτε να δείτε γιατί η Παλική ονομάστηκε στα προϊστορικά χρόνια ΙΘΑΚΗ!
. .Πολλές φορές το μεγαλείο μερικών πραγμάτων δεν μπορεί να περιγραφεί.
Τόσα χρόνια ερευνών… Τόσες θεωρίες να πασχίζουν να απαντήσουν το αναπάντητο, και όλες στο τέλος, από μέσα τους, να κάνουν αυτοκριτική και να αναρωτιούνται: «Καλά, αυτά τα 10 σωστά μας επιχειρήματα…, σε τούτο τι θα απαντήσουμε, αν κανείς στην παρουσίαση του βιβλίου μας, μας ρωτήσει; Και κείνο το άλλο; Κανείς δεν θα το προσέξει;»
Δεν είναι ομηρική Ιθάκη μόνο επειδή είναι ΧΘΑΜΑΛΗ ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ…
Όσο για τα ευρήματα: ΠΑΝΤΟΥ, η Κεφαλονιά είναι γεμάτη, όπως επίσης και από ΠΑΝΤΟΥ έχουν, χειρουργικά, αφαιρεθεί τα ΠΟΛΥΤΙΜΑ στο διάβα 3000 χρόνων, από περιοχές που κανένας δεν ήθελε και κανείς δεν άφηνε τον εαυτό του να παραδεχτεί ότι ήταν η αληθινή Ιθάκη.
Μα και αυτό που λέμε, δικαιολογείται και από ένα άλλο γεγονός: Φαίνεται από ανάγκες που γέννησε η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ των ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ, έπαιρναν ό,τι προλάβαιναν μαζί τους!
Όμως η παράσταση έλαβε τέλος. Η ΠΑΛΙΚΗ ήταν η ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ, όχι γιατί ήταν χωρισμένη από την υπόλοιπη Κεφαλονιά (αυτό δε χρειάστηκε ποτέ να αποδειχτεί). ΄Ηταν ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ κάποτε που μίλαγαν την ομηρική διάλεκτο. Κάποτε που ΙΘΥΣ σήμαινε ΕΥΘΥΣ.
Τότε που εισερχόμενοι στον ΠΟΛΥΒΕΝΘΗ λιμένα του ΛΙΒΑΔΙΟΥ, οι άνθρωποι, εντυπωσιάζονταν με αυτήν την ακτογραμμή ΑΡΙΣΤΕΡΑ, που έμοιαζε να έχει δημιουργηθεί σαν έργο ΛΙΜΕΝΙΚΟ από γίγαντες.
Σαν ΛΙΝΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ.
Όλα ΙΣΙΑ.
Όλα τα ύφαλα, όλοι οι σκόπελοι, ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για τα πλοία τους.
Τότε που κατά τη μυθολογία, κάποιος κύριος αν πήγαινε να απαγκιάσει σ’ αυτό το 3ο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, για να αράξει το πλοίο του ΙΘΥΣ-ΑΓΩΝ μπορεί και να ονομαζόταν ΙΘΑΚΟΣ είναι παρατσούκλι;
Οι Κεφαλονίτες το γνωρίζουν καλά αυτό το τοπίο. Γι’ αυτό με αγαπάνε. Ποιος ήμουν άραγε γι’ αυτούς πριν από ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΕΙΕΣ;
Αναδεικνύω ένα εύρημα που δεν κλέβεται. Κάτι που όποιος έχει έλθει στην Κεαφαλονιά το βλέπει εύκολα: ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ.
Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην πείσει και όλους τους καλοπροαίρετα ερευνούντες Ομηριστές.