ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η πομπή των μνηστήρων για τον Άδη με τον Ερμή, περνάει υποχρεωτικά από τον Αγαμέμνονα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε την αρχή της Οδύσσειας και το έργο να γίνει ένα σώμα.
‘Όπως θυμάστε, η Οδύσσεια ξεκίνησε με τη μνηστηροφονία του Αίγισθου από τον Ορέστη και κατέληξε στη μνηστηροφονία του Αντίνοου και των συνεργατών του από τον Οδυσσέα. Στην πρώτη μνηστηροφονία, συνεργάτες που εκτελέστηκαν είχε το θύμα του μνηστήρα Αίγισθου, ο Αγαμέμνονας, ενώ εδώ, συνεργάτες που εκτελέστηκαν είχε ο θύτης μνηστήρας Αντίνοος.
Η Οδύσσεια σκηνοθετικά είναι δομημένη καταπληκτικά, καθ’ όλη τη διάρκειά της και η σκηνοθεσία αυτή, είναι τόσο άψογη, που μας κάνει να απορούμε για αυτό το έργο, το οποίο επινοήθηκε και παρουσιάστηκε πολύ παλιά, λίγο μετά το τέλος των Λαών της Θάλασσας και των Αχαιών.
2η ενότητα (98-202), ο Αμφιμέδων ενημερώνει τον Αγαμέμνονα για τον οίκτιστο θάνατο των μνηστήρων από τον Οδυσσέα. Δεύτερη ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑ
3η ενότητα (203-314), κατεβαίνουν στους αγρούς, ο Οδυσσέας συναντάει τον πατέρα του και τον διερευνά ως ξένος φίλος του Οδυσσέα.
4η ενότητα (315- 411), ο Λαέρτης αναγνωρίζει τον Οδυσσέα, χαίρεται για τη μνηστηροφονία, θυμάται δικά του κατορθώματα, συναντούν τους άλλους.
«Αἲ γάρ, Ζεῦ τε πάτερ καὶ Ἀθηναίη καὶ Ἄπολλον,
οἷος Νήρικον εἷλον, ἐυκτίμενον πτολίεθρον,
ἀκτὴν ἠπείροιο, Κεφαλλήνεσσιν ἀνάσσων,
τοῖος ἐών τοι χθιζὸς ἐν ἡμετέροισι δόμοισιν,
τεύχε᾿ ἔχων ὤμοισιν, ἐφεστάμεναι καὶ ἀμύνειν
ἄνδρας μνηστῆρας: τῷ κε σφέων γούνατ᾿ ἔλυσα
πολλῶν ἐν μεγάροισι, σὺ δὲ φρένας ἔνδον ἰάνθης.»
Οδύσσεια ω' 376-382
5η ενότητα (412-486), γίνεται γνωστή η ΜΝΗΣΤΗΡΟΦΟΝΙΑ στους πολίτες, συνέρχονται, διχάζονται αν θα εκδικηθούν. Σύσκεψη και των θεών. Έρχεται η Αθηνά.
412-437 Μαθεύτηκε το φονικό στην πόλη και μέσα σε στεναγμούς, άρχισαν να έρχονται στο παλάτι, για να πάρουν τα παιδιά τους να τα θάψουν. Τους υπόλοιπους, από τα υπόλοιπα νησιά, ανέλαβαν οι ψαράδες να τους πάνε με πλοιάρια και πλοία. Συγκεντρώθηκαν μέσα στο πένθος στην αγορά και πήρε το λόγο ο Ευπείθης, ο πατέρας του Αντίνοου. Το κατηγορώ ήταν δριμύ για τον Οδυσσέα που πήρε τόσα πλοία και δεν γύρισε κανένα, που σκοτώθηκε όλος ο στρατός του, που επιστρέφοντας εξόντωσε τους άριστους των Κεφαλλήνων… Καλεί το λαό να ξεσηκωθεί και να προλάβει τους ενόχους, πριν δραπετεύσουν σε Πύλο και Ηλεία. Είναι, λέει, ντροπή για τις επόμενες γενιές να μην εκδικηθούνε την απώλεια τόσων παιδιών και τόσων αδελφών.
438-471 Στη συνέλευση βγήκαν μπροστά ο αοιδός Φήμιος και ο κήρυκας Μέδων και υποστήριξαν ότι ο Οδυσσέας αυτό το έκανε, όπως είδε ο ίδιος ο Μέδων, καθοδηγούμενος από θεό, που είχε τη μορφή του Μέντορα μες στο παλάτι (αυτό σημαίνει ότι η ΟΔΥΣΣΕΙΑ είναι δημιούργημα αοιδού που και την κήρυξε και την διέδωσε από στόμα σε στόμα). Μετά πήρε το λόγο ο γέρο Αλιθέρσης, που τους θύμισε ότι όλοι φταίνε, αφού δεν άκουσαν τον ίδιο και τον Μέντορα να μαζέψουν τα παιδιά τους, τα οποία υπέπεσαν στα παραπτώματα και κατηγορίες, που είχε απαγγείλει ο Οδυσσέας πριν αρχίσει να εκτελεί έναν-έναν τους μνηστήρες και είδαμε στη ραψωδία χ’ (αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι με τη σωφροσύνη τους δικαιολόγησαν τα πάντα στο πέρασμα των αιώνων): ‘’- Και καθίστε ήσυχα, μην έχουμε κι άλλα’’, συμπλήρωσε. Πάνω από τους μισούς πείστηκαν, αλλά οι υπόλοιποι άρχισαν να εξοπλίζονται να πάνε με τον Ευπείθη (στον αγύριστο) για να εκδικηθούν.
472-486 Ανήσυχη η Αθηνά, που το μέγεθος του σχεδίου της ξεπέρασε και την ίδια, ρωτάει τον πατέρα της αν ‘’- Θέλουμε τον πόλεμο ή την ειρήνη;’’ Ο Ζευς της θυμίζει (προσέξτε το αυτό), ότι όλα τα σχεδίασε εκείνη, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να τους προτείνει να συμφιλιωθούν.
6η ενότητα (487-548), επεμβαίνει η Αθηνά στο πλευρό του Οδυσσέα ως Μέντωρ, ο Λαέρτης σκοτώνει τον Ευπείθη πατέρα το βασικού μνηστήρα, συμφιλίωση.
487-537 Η Αθηνά κατεβαίνει από τον Όλυμπο τη στιγμή που αγγελιοφόρος ενημερώνει τον Οδυσσέα ότι πλησιάζουν οι Ιθακήσιοι με άγριες διαθέσεις. Φοράνε τα άρματά τους, ακόμα και ο Λαέρτης με τον Δολίο. Ήλθε στο πλευρό τους κι η Αθηνά ως Μέντορας και πάλι. Ο Λαέρτης χαίρεται που ακούει τον Οδυσσέα και τον Τηλέμαχο να παροτρύνονται μεταξύ τους. Η Αθηνά ενδυναμώνει και παροτρύνει τον Λαέρτη να σημαδέψει τον Ευπείθη κι εκείνος καταφέρνει να τον σκοτώσει με το δόρυ το μακρύ, το ‘’δολιχόσκιον ἔγχος’’, ''ἀμπεπαλὼν'' (πάλλοντάς το πέρα δώθε-ακοντισμός) και ο οποίος πέφτει νεκρός μπροστά στον Οδυσσέα και στον Τηλέμαχο.
538-544 Και θα γινόταν μεγάλο κακό, αλλά η Αθηνά φώναξε στους Ιθακήσιους να σταματήσουν αυτό τον πόλεμο τον κακό. Τρόμαξαν όλοι, τους έπεσαν τα άρματα και τράπηκαν σε φυγή προς την πόλη. ‘’Οἴμησε ‘’ ξοπίσω τους ο Οδυσσέας σαν αετός, αλλά ο Ζευς έριξε έναν κεραυνό μπροστά στα πόδια της γλαυκώπιδος, η οποία κάλεσε τον Οδυσσέα να σταματήσει γιατί έχει θυμώσει ο Ζευς Κρονίδης.
Όρκους ανάμεσά τους έθεσε από 'δω κι εμπρός
Παλλάδα Αθηνά, κόρη Διός που γαλουχήθηκε από αίγα.
μοιάζοντας με τον Μέντορα και εις την όψη μα και στη φωνή. ...
ΝΗΡΙΚΟΣ πολιτεία. Μυκηναϊκή λιθοδομή στα τείχη της Κράνης.
Ο Νίκος Λιβαδάς μας παρουσιάζει το μεγάλο μήκος των τειχών της Νηρίκου πόλεως - Κράνης.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ
Επάνω: Ο Νίκος Λιβαδάς μας παρουσιάζει το μεγάλο μέγεθος των τειχών της Νηρίκου πόλεως - Κράνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
https://homericithaca.com/threads/48/ , https://homericithaca.com/threads/30/ ,