ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Mε το ξημέρωμα ο Τηλέμαχος ειδοποιεί τους κήρυκες και συγκαλεί Συνέλευση των Ιθακησίων, πρώτη φορά από την αναχώρηση του Οδυσσέα, στου οποίου τον θώκο κάθεται ο ίδιος . Πηγαίνοντας προς τη Συνέλευση τον συνοδεύουν δύο άργοι-λευκοί κύνες(1-14).
Δυο άργοι κύνες του συνεργάτη μας Βαγγέλη Γενειατάκη.
Το λόγο παίρνει από τη γερουσία ο Αιγύπτιος (15), που από τα τέσσερα παιδιά του έχει στο σπιτικό μόνο τα δυο, γιατί ο Ευρύνομος είναι μνηστήρας και τον Άντιφο τον έφαγε ο Κύκλωψ (19). Θέτει το ερώτημα, ποιος και γιατί συγκαλεί συνέλευση και αν γυρίζει ο στρατός (15-34).
Ο Τηλέμαχος απαντά ότι αυτός συγκάλεσε, γιατί έχουν μαζευτεί μες στο παλάτι κάτι μνηστήρες της μητρός και κατασπαταλούν το βιός του, θα φάνε και τον ίδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί λείπει ο Οδυσσέας και ο λαός θα πρέπει να ντρέπεται που τους ανέχεται, ‘’…αλλά δεν πειράζει, ας τα ρημάξουν όλα, τότε θα έρθει κι η εκδίκηση των θεών’’, ραγίζει σπαρακτικά τις καρδιές του κόσμου, πετάει το σκήπτρο νευριασμένος και μες στο κλάμα (35-83).
Παίρνοντας το λόγο ο Αντίνοος μεταθέτει τις ευθύνες στην Πηνελόπη, γιατί αναβάλει τον γάμο, ενώ έδινε υποσχέσεις στην αρχή, μετά τα γύρισε και σοφίστηκε το κόλπο με τον αργαλειό και ‘’ράβε – ξήλωνε’’ , δήθεν για το σάβανο του Λαέρτη (κάπου εκεί παίρνει το αφτί μας ότι ο τέως βασιλιάς ήταν Τάφιος! 99) και τους κορόιδευε τρία χρόνια ώσπου μια από το προσωπικό τη μαρτύρησε και το τελείωσε. ‘’-Όσο λοιπόν εκείνη κάνει κόλπα, εμείς θα ξοδεύουμε το βιός σου (84-128).
Ο Τηλέμαχος απαντά ότι αφενός δεν μπορεί να τη διώξει, γιατί εκείνη θα τον καταραστεί, αφετέρου ζητά από τους μνηστήρες να ‘’ξεκουμπιστούν’’, αλλιώς θα απευθυνθεί στους θεούς για να τους τιμωρήσει ο Ζεύς (129-145)
Στη συνέχεια τα πράγματα ξεφεύγουν, κι ένας Λειώκριτος ισχυρίζεται ότι κι ο Οδυσσέας να ερχότανε το τέλος του θα εύρισκε. Καλεί όμως Μέντορα και Αλιθέρση να προετοιμάσουν το ταξίδι. ‘’-Αν και δεν πιστεύω το άβγαλτο παιδί να το τολμήσει’’ (242-256).
Στην επιστροφή στο παλάτι τον υποδέχεται ο Αντίνοος, του σφίγγει το χέρι όπως τα φίδια τον καλεί να έλθει στην παρέα των μνηστήρων και υπόσχεται να τον βοηθήσει να πάει στην Πύλο (296-309).
Ο Τηλέμαχος κατεβαίνει στο κελάρι με την Ευρύκλεια για να πάρει εφόδια για το ταξίδι, που θα κάνει παρά τις αντιρρήσεις της. Την ορκίζει μάλιστα να μη μαρτυρήσει τίποτα και σε κανέναν (337-381).
ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:
- ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΟΝΙΟΥ με τα νησιά ΛΕΥΚΑΔΑ, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός, Αρκούδι, Άτοκος, Οξειά και λοιπές ΕΧΙΝΑΔΕΣ, ΙΘΑΚΗ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ από βορρά προς νότο, καθώς επίσης Ακαρνανικά παράλια και κάποιες ακτές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου (Πηγή: Υδρογραφική Υπηρεσία Π. Ν.).
Αυτός είναι ο ευρύτερος χώρος απ’ όπου κατάγονται οι περισσότεροι των πρωταγωνιστών της Οδύσσειας, και το σκηνικό όπου διαδραματίζεται αυτό το έπος στη μεγαλύτερη διάρκειά του, 14 από τις 24 ραψωδίες.
ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
Οδύσσεια β' 10
«... ἕζετο δ᾿ ἐν πατρὸς θώκῳ ,...» ...και εις τον θώκο του πατρός καθέζετο...
Οδύσσεια β' 14
«... ἀλλ᾿ ὅτε δὴ μέσσην ἀγορὴν πολύφημον ἱκέσθην, ,...»
...αλλ’ όταν κάποτ’ έφτασαν στης αγοράς της βουερής τη μέση...
Οδύσσεια β' 150
«... ὣς ἄρ᾿ ἐφώνησεν, λῦσεν δ᾿ ἀγορὴν αἰψηρήν. ...»
... Ως αποφώνησε αυτά, κι αμέσως έλυσε την αγορά την τόσο αγαπημένη ...
Οδύσσεια β' 257
Ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι της Παλικής, όπου οι πρωταγωνιστές τού έπους έσυραν κάποτε τα βήματά τους, έκαναν συνέλευση και όπου, ...αυτές οι πέτρες δονούνται ακόμα στους παλμούς τής ΑΙΨΗΡΗΣ και ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ ΑΓΟΡΗΣ.