Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Όνειρο ήταν και πάει: Λατρευτικός χώρος και όχι παλάτι του Οδυσσέα το κτήριο στον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης.

1663835914232.png
1663836050752.png

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έγινε στο Θιάκι με σκοπό να αναδείξουν τη ‘’Σχολή Ομήρου’’ και παράλληλα να τιμήσουν κάποιους από αυτούς που τους έχουν υποστηρίξει στην κατεύθυνση ότι Ομηρική Ιθάκη είναι στο Θιάκι!

Εμείς από χρόνια βέβαια γνωρίζουμε ότι για δεκάδες λόγους, το απόκρημνο αυτό νησί του Ιονίου πελάγους δεν θα μπορούσε να είναι με τίποτα η έδρα του άνακτα των Κεφαλλήνων.

Το ίδιο και άλλοι περίπου πενήντα ερευνητές.

Και ξαφνικά έγινε το θαύμα: οι άλλοι καλεσμένοι αρχαιολόγοι στην εκδήλωση, απλά και ταπεινά τους ενημέρωσαν ότι ο υποδεικνυόμενος χώρος ήταν λατρευτικός και όχι το παλάτι του Οδυσσέα.1663832223126.png

Spiros Arsenis: ΣΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΟΥ ΤΟ 2010 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΛΙΤΣΑ ΚΟΝΤΟΡΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ =ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΙ 17 KAI ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ κ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ κ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ -ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΙΘΑΚΗΣ----- ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ Ο κ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ [ ΛΟΪΖΟΥ ] ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ====

Anita Moraitou: Καλώς απονεμήθηκε η πλακέτα. Το θέμα όμως είναι άκρως αρχαιολογικό και καίει.

Spiros Arsenis: ΑΝΝΙΤΑ ΕΙΧΕ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ 26 ΣΤΡ, 17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧ. ΕΥΡΗΜΑΤΑ= ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ -ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΗΡΘΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΟ 1994 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΕΡΕΥΝΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ-ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ=ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

Λάζαρος Τσόλκας: Το παλάτι του Οδυσσέα είναι εκεί στον Άγιο Αθανάσιο. Κάποιοι γείτονες έχουν πλάσει στη φαντασία τους την δική τους εκδοχή και είναι αυτοί που χρόνια τώρα κινούνται υπόγεια για να μας πουν πως ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση! Ο νοών νοείτω!

Nikos Loyrantos: Δεν ειναι ετσι τα πραγματα… Άσε που οι πλακετες κλπ δεν λενε και κατι… Έχω ξαναπει πιο ειναι περισσοτερο σημαντικο το να ηταν ο Οδυσσεας πραγματικο προσωπο ή το να ηταν ο Οδυσσεας απο το Θιακι..? Για μενα αλλα και για την ιστορια πια το πρωτο... Άσε που διαβαζοντας την Οδυσσεια αυτο το ομολογουμενως τεραστιο εργο,μεσα εκει εαν και εφ οσον το δεις αντικειμενικα, κατα περιεργο, αλλα οχι ανεξηγητο τροπο "δικαιωνονται"και ηΙιθακη,και η Κεφαλλονια αλλα και η Λευκαδα...!!! Μηπως η ματια που πρεπει να ρηχθει απαιτει αποστασιοποιηση αλλα και κριτικη σκεψη?? Όσο για τα ευρηματα αυτο δεν λεει απολυτως τπτ πανω σε αυτα, και με τη βοηθεια της συμπαθους ταξης των αρχαιολογων οι μεγαλυτερες ιστορικες απατες στηριχτηκαν πανω σε αυτα παγκοσμιως!!! Χαλαρα λοιπον και με περισκεψη…1684854332984.png

Ευτυχώς, που για το κεντρικό Ιόνιο πέλαγος ενδιαφέρονται και άλλοι, που δεν ασχολούνται καν με το θέμα της Ομηρικής Ιθάκης...

Δημοσίευσαν, φίλοι μου αγαπημένοι, σε σελίδα της Αιτωλοακαρνανίας έναν χάρτη της αναγέννησης, παλιό, πιθανόν ακόμα και πριν τη ναυμαχία των Εχιναδών (αυτήν που κακώς ονομάζεται της Ναυπάκτου), για να παρουσιάσουν μια μελέτη για τις Εχινάδες, ότι παλιά ελέγοντο Cursolari και ότι το όνομα σώζεται στον σημερινό Κοτσιλάρη. Κάπου στην άκρη εμφανίζεται η Ζάκυνθος με το γνωστό όνομα Zante, η Κεφαλονιά και δίπλα της η μικρή Κεφαλονιά, δηλαδή αυτή που με το έτσι θέλω μετά ονόμασαν Ιθάκη, παραφράζοντας το Teacchi, όνομα που τη βαφτίσανε μετά το 1500.

Αυτό τον χάρτη δεν τον έχει "πειράξει" κανείς, σβήνοντας το παλιό όνομα και βάζοντας το Ithaca, γιατί απλούστατα δεν αφορά τους εδώ διαλόγους και απλά εμφανίζονται τα δικά μας θέματα στο περιθώριο της εικόνας άλλων ερευνών. Έχετε δει την ταινία blow up; ... έτσι στην τύχη μεγεθύνοντας κάποιος μια φωτογραφία, ανακάλυψε κάπου στο βάθος ένα έγκλημα.


Δημοσίευση της 3/12/2022 στη σελίδα facebook ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΔΕΙΛΙΝΑΤΗ ΙΘΑΚΗ = "ναιετάω δ᾿ Ἰθάκην ἐυδείελον"
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος