ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/5/2024 στις 22.00 ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ στην ERT NEWS.
Δεν κατάλαβα ούτε ποιος και κατάλαβα λάθος και το όνομα του δημοσιογράφου. Πάντως θα ερχόμουνα οπωσδήποτε στην Κεφαλονιά.
- Να πούμε και στον τάδε; Με ρώτησαν.
- Όχι, αυτός νομίζει ότι τα ξέρει όλα, γιατί κάποτε στο χωράφι του σταμάτησε για κατούρημα ο Λιβαδάς.
- Τον δείνα τον ξέρεις;
- Καλύτερα, θα πολεμήσομεν υπό σκιάν.
Δύο μήνες μετά, κι ενώ είχα ταξίδι για σχολικό πρωτάθλημα Θεσσαλία…
- Είμαι ο Σταύρος από την ΕΡΤ, είσαι για Κυριακή;
- Βρείτε άλλους, θα είμαι Βόλο !
- Άσε θα έρτω εγώ Αργοστόλι, σας έχω έκπληξη.
…Και τους περίμενα στον Αλυσσανδράτο απέναντι από το φέρρυ που έχει τα βιβλία μου σε μόνιμη έκθεση, μαζί με άλλα Κεφαλονίτικα.
- Και από που θα ξεκινήσουμε;
Παρ’ όλο που ήταν γεμάτο χορτάρια, ξετρελάθηκαν.
- Τώρα θα πάμε από τη γύρα να βλέπετε επί μια ώρα απέναντι, συνεχώς, γιατί η Παλική είναι Ομηρική Ιθάκη, χαμηλή και στα δυτικά, για να σας εντυπωθεί καλύτερα !
Κάναμε στάση στα Φάρσα τους απήγγειλα τους αντίστοιχους στίχους από τη ραψωδία ι’, άλλη μια στάση κάτω από τα Κοντογουράτα …τα ίδια, μεγάλη στάση στη διασταύρωση, όπoυ σήκωσαν drone για να δείξουμε περίτρανα ότι στο σημείο αυτό, ποτέ δεν ήτανε κομμένη η Κεφαλλονιά, μια που έχει ένα πέτρινο συνεχές σύμπλεγμα δεξιά μας κι όπως πάμε προς τη γεώτρηση όπου ακόμα μια στάση να δούνε το λεπτό σημείο (thin) της Θηναίας, όπου οι δυο θάλασσες μοιάζουν σα να βρισκόμαστε σε ζυγαριά κι είναι τα πιάτα της.
Κάθε λίγα μέτρα και μια στάση, όπως λίγο μετά στο νταμάρι κι από κάτω η Κριτονού στο ταψί και video πλάνα το οροπέδιο για να γεμίσει χώρους όπου θα μιλάει αφηγητής…
...Δεν προλαβαίναμε να δένουμε ζώνες ασφαλείας και να λύνουμε και, να το drone πάλι στο Σκαβδολίτη να καλύπτει τη διαδρομή των πορθμείων με τον Φιλοίτιο από την παραλία της Κριτονού ως τις φυλακές κι εμείς φόρο τιμής στο σημείο της αδικοχαμένης δημαρχίνας, κι από τις οποίες φυλακές, όταν περάσαμε σε λίγο, αργό γύρισμα τον Κρίκελλο - την απλωτή πολιτεία του άστεος της Ομηρικής Ιθάκης, όπως κινείται το van και φωτογραφίες στο Lotto, το χωράφι του σήμερα που ήταν τότε ο ημέτερος λιμένας του Οδυσσέα και της Ιθάκης.
Τελικά φτάσαμε στον Αθέρα, όπου τους ανέλυσα το γιατί αυτή η παραλία δέχτηκε τις αφίξεις Οδυσσέα και Τηλεμάχου, και γιατί η κοκκομετρία της άμμου επιτρέπει στο πλοίο των Φαιάκων να βγει το μισό στη στεριά με τη φόρα των κωπηλατών.
Όπως καταλαβαίνετε, φίλοι μου αγαπημένοι, αυτά που είδαμε τελικά στην τηλεόραση, ήταν απειροελάχιστα μπροστά σε αυτά που ξενάγησα και διηγήθηκα.
Οκτώ ώρες ξενάγηση για τηλεοπτικό χρόνο μόνο 15 λεπτών...
Τη δική μας ημέρα τη χρησιμοποίησαν για να ξεκουραστεί η κυρία Παπαϊωάννου στο Αργοστόλι να είναι φρέσκια την άλλη μέρα στη Λευκάδα και μας έστειλε τους συνεργάτες της που δεν παρουσιάζονται πουθενά στο video.
...Και να σκεφτείτε ότι τους πήγα σε δυο Μυκηναϊκά νεκροταφεία. Αν έδειχναν πως ήταν οι θέσεις ταφής των βασιλικών οίκων των Κεφαλλήνων, οι άλλες επισκέψεις θα αποδεικνύονταν απλά τουριστικές.