«... Οὐδέ κεν Ἀργείη Ἑλένη, Διὸς ἐκγεγαυῖα,
ἀνδρὶ παρ’ ἀλλοδαπῷ ἐμίγη φιλότητι καὶ εὐνῇ, ...»
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ψ' 218-219
Μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν ο Τρωικός ήταν εμφύλιος πόλεμος.
Ακόμα και αφού οι ανασκαφές στην Τροία αναδεικνύουν μεικτά αποτελέσματα, ακόμα κι αν εκεί λατρεύαν δυο βασικούς θεούς, τον Απαλιούνας -και είναι μια βάση για το γεγονός ότι ο Απόλλων υποστήριζε τους Τρώες- και έναν άλλον θεό των υπογείων υδάτων και των πηγών και έχοντα μικρή σχέση με τον Ποσειδώνα. Αυτοί και μόνο. Όσο για άλλους θεούς, 100/άδες, γιατί η Τροία ήτανε τόπος διαμονής από όλη τη Μεσόγειο και αναμονής να πέσει η στάθμη των ποταμών και της Μαύρης Θάλασσας το καλοκαίρι για να γίνει ο Ελλήσποντος βατός.
Ό Όμηρος μια φορά ασχολείται με το θέμα και είναι σαφής: Την Ελένη έκλεψε άνδρας αλλοδαπός (ψ΄ 219), . …και ο Τρωικός Πόλεμος είναι εμφύλιος τόσο όσο ο Β’ Παγκόσμιος
Πόλεμος γιατί:
α΄ Τον εμφύλιο πόλεμο τον ονομάζει ο Όμηρος στη ραψωδα ω΄, όταν οι Ιθακήσιοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους:
ω΄ 531 «… «Ἴσχεσθε πτολέμου, Ἰθακήσιοι, ἀργαλέοιο, ….»
ω΄ 543 «… ἴσχεο, παῦε δὲ νεῖκος ὁμοιίου πολέμοιο, …»
β΄ Επειδή κάποτε Τρώες και Αχαιοί ήτανε συμπολεμιστές στην ετερόκλητη συμμαχία των ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, δεν σημαίνει ότι ο Τρωικός Πόλεμος ήταν εμφύλιος. Επειδή σήμερα στο ΝΑΤΟ είναι σύμμαχοι αι ΗΠΑ και η Γερμανία, δεν σημαίνει ούτε ότι ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήταν εμφύλιος, ούτε ότι στην Ουκρανία έχουμε εμφύλιο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, επειδή ήτανε σύμαχοι στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μυκηναίοι πολεμιστές από το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο και απεικόνιση του Δούρειου Ίππου σε αγγείο του 670 στη Μύκονο.
Η πρώτη εικόνα του δημοσιεύματος είναι για το θρίαμβο του Αχιλλέα, από το Αχίλλειο της Κέρκυρας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εκτός από το ανάκτορο της Πύλου, οι πιο πιστές αναπαραστάσεις Μυκηναίων πολεμιστών είναι από την απεικόνηση του θριάμβου του Ραμσή ΙΙΙ επί των Λαών της Θάλασσας (1185), γιατί είναι σύγχρονες των γεγονότων της Τροίας (1190) και με διαφορά πέντε έτη.
Για πιο πλήρη ενημέρωση, παρακαλούμε μελετείστε τη ραψωδία ψ', αρχαίο κείμενο - νεοελληνική απόδοση, εδώ: https://homericithaca.com/threads/134/