Η λέξη ΕΜΠΕΔΑ στη ραψωδία τ΄ της Οδύσσειας κυριαρχεί, είτε γιατί στην Ιθάκη της Οδύσσειας, την ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ, παράγονται, αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται τα αιγοπρόβατα ΣΤΑΘΕΡΑ και ΑΔΙΑΚΟΠΑ, παράλληλα με την αλιεία:
...και μια ζωή τα πρόβατα γεννάει διαρκώς, παρέχει δε η θάλασσα ιχθύες...
Οδύσσεια τ΄ 113
...Είτε γιατί τα επιχειρήματα και οι αποδείξεις για τη σίγουρη επιστροφή του Οδυσσέα μέσα από τα σημάδια που παρέθετε ο ζητιάνος ΣΤΑΘΕΡΑ και περιέγραφε στην Πηνελόπη (σαν τους χτύπους του ρολογιού, σαν να πετούσε βέλη με σταθερό ρυθμό, σαν το σφυρί στ’ αμόνι):
σήματ’ ἀναγνούσῃ, τά οἱ ἔμπεδα πέφραδ’ Ὀδυσσεύς...»
...Σαν είπε, και ξεσήκωσε σ’ αυτήν κλάμα πολύ μεγάλο,
σημάδια αναγνωρίζοντας, αυτά που σταθερά ο Οδυσσεύς ισχυριζόταν σε αυτή....
Οδύσσεια τ’ 249-250
Οἶσθα μέν, οἷον ἐμὸν μένος ἔμπεδον οὐδ’ ἐπιεικτόν,
ἕξω δ’ ὡς ὅτε τις στερεὴ λίθος ἠὲ σίδηρος....»
...«Τέκνο μου, ποια σου έφυγε κουβέντα απ’ τη συστάδα των δοντιών.
Κατάλαβε αφ’ ενός, δικό μου μένος τέτοιο σταθερό όχι ευμετάβλητο,
θα έχω αφ’ ετέρου πως όταν κάποια λίθος στερεή ή ‘‘σιδερένια’’...
Οδύσσεια τ’ 492-494
...ή αν θα μείνω δίπλα στο παιδί και σταθερά τα πάντα θα φυλάω,...
Οδύσσεια τ’ 525
Και ασφαλώς σε αυτήν τη ραψωδία της σταθερότητας, ευμετάβλητες έννοιες όπως ΑΛΑΛΚΟΙΣ, ΑΛΑΛΚΗΣΙΝ, ΑΛΑΛΗΜΕΝΟΣ, ΑΛΑΛΗΣΘΑΙ, ΑΛΑΛΗΤΑΙ, ΑΛΗΤΗΣ κλπ, απουσιάζουν, εκτός από τους ΑΛΗΜΟΝΕΣ:
...Τέτοιοι πτωχοί υπάρχουν και ζητιάνοι γυρολόγοι...
Οδύσσεια τ΄ 74
Υπάρχει στην Κεφαλλονιά σε μια παραλία που αλλάζει εποχιακά, κάτι σταθερό για χιλιάδες χρόνια, ασάλευτο, σχετικά αμετάβλητο, ίδιο όπως παλιά, αλύγιστο, αδιατάραχτο, προφανώς αμετακίνητο σαν ριζωμένο.
Το τοπίο αυτό μας ενέπνευσε τη λύση του ζητήματος της Ομηρικής Ιθάκης μέσω της ετυμολόγησης της λέξης ΕΥΘΥΣ = ΙΘΥΣ, από όπου προέρχεται η λέξη Ιθάκη = Το νησί με τις ευθείες, άρα Ομηρική Ιθάκη είναι η Παλλική Κεφαληνίας.