ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

1597300945139.png

20/08/1998 Εκδήλωση για παρουσίαση του βιβλίου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ - Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ στα Καμιναράτα.
Διακρίνονται οι ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ και Ανδρέας Αντωνάτος. Φωτό: Ηλίας Γαλιατσάτος.​


Αναρωτιέμαι εδώ και καιρό, από τότε δηλαδή που αρρώστησε ο Νίκος, μήπως οι θεοί των κάλεσαν να έλθει κοντά τους να απολογηθεί που αποκάλυψε στους ανθρώπους το επτασφράγιστο μυστικό της Ομηρικής Ιθάκης.

Να, σαν άλλος Προμηθέας.

Πολλές φορές θα πέρασε από το μυαλό μας η σκέψη ότι είμαστε άτυχοι, αφού δεν προλάβαμε να ζήσουμε από κοντά κάποιους μεγάλους Ερευνητές... τους οποίους όμως, όπως τόσοι άλλοι σύγχρονοί τους, όλο το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής τους, τους αγνόησε, τους έβαλε εμπόδια, τους απογοήτευσε!...

Γιατί άραγε να μην κάναμε κι εμείς το ίδιο, αν ζούσαμε την εποχή που έζησαν κι αυτοί;

Συνήθως η καταξίωση έρχεται μετά το θάνατο. Και έρχεται μαζεμένη!

Γι' αυτό τελικά είμαστε εκατομμύρια, ατέλειωτες ουρές θαυμαστών εμείς που θα θέλαμε να ζούσαμε κοντά τους έστω και για λίγες ώρες και μάλιστα αν είναι δυνατόν σε στιγμές δημιουργίας!...

Εμείς, είχαμε την τύχη τα τελευταία χρόνια να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε ώρες ατέλειωτες, να παρακολουθήσουμε σε στιγμές δημιουργίας και να διδαχτούμε από το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου με το Απολλώνιο χάρισμα της Ομηρικής αντίληψης.

Του Νίκου Λιβαδά - Τουμασάτου...

Που όμως είμαστε άτυχοι, γιατί τη στιγμή αυτή βρίσκεται ακίνητος ενώπιόν μας και έχοντας ήδη εδώ και λίγες ώρες διαβεί για πάντα το κατώφλι της αιωνιότητας, δυστυχώς προτού ολοκληρώσει το έργο του και απολαύσει τους καρπούς του ταλέντου του.

Κάποιοι ελάχιστοι κι ασήμαντοι γνωρίζουμε, ότι οι ανακαλύψεις του Νίκου Λιβαδά πάνω στην αποκρυπτογράφηση νοημάτων του μεγαλύτεροι πνεύματος της ποίησης, του Ομήρου δηλαδή, και η Αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης είναι έργα ασύλληπτα.

Είναι δηλαδή σαν να άπλωσε στο σύμπαν τις κεραίες του πνεύματός του προσπαθώντας να συλλάβει νοήματα, που επλανώντο στην ατμόσφαιρα επί 3.000 χρόνια.

Αυτό τον κούρασε πολύ και προσπαθώντας να ζωντανέψει αλήθειες βαθιά καταχωνιασμένες στα έγκατα της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα ξόδεψε τη δικιά του ζωή τόσο μα τόσο πρόωρα !

Και η οικογένειά του, οι συγγενείς, εμείς οι γνωστοί και οι φίλοι απομείναμε μόνοι και εγκαταλελειμμένοι από τη μοίρα, γιατί προφανώς δε γνωρίζουμε ότι ο Νίκος απλά έχει μεταβεί στον ίδιο τον Θεό, εκλιπαρώντας τον να τον βοηθήσει στην Αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης.

Και ο Θεός να ξέρετε θα τον ακούσει προσεκτικά, γιατί ο Νίκος έχει ατράνταχτα επιχειρήματα.

Μόνο που επειδή ο ίδιος έγινε ήδη θυσία στο σκοπό αυτό και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, αν ο Θεός τελικά αποφασίσει να βοηθήσει, τη βοήθεια αυτή εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τη δεχτούμε. Γι' αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά όπως του υποσχεθήκαμε, και επειδή όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας ''Συν Αθηνά και χείρα κίνει''!

Σήμερα, στο Ύστατο Χαίρε προς τον Νίκο Λιβαδά, εμείς οι λίγοι αντιπροσωπεύουμε και αυτούς που δεν πρόλαβαν να ειδοποιηθούν.

Είμαστε εκπρόσωποι και των επομένων γενεών, που θα αντιληφθούν ότι τέτοιους ερευνητές σπάνια μπορεί να ξαναζήσει κανείς από κοντά...

Αλλά που κάθε φορά που διαβάζουμε αποσπάσματα των εργασιών του για την Ομηρική Ιθάκη ή που κάθε φορά που σκαρφαλώνουμε στις πλαγιές και θα ανακαλύπτουμε με βάση τις δικές του υποδείξεις μυστικά βαθιά κρυμμένα στην αγκαλιά της γης των Κεφαλλήνων, να ξέρετε ότι ο Νίκος ο Λιβαδάς θα βρίσκεται κοντά μας κοιτάζοντάς μας με καλοσύνη και αγαλλίαση.


Ήταν ο Επικήδειος για τον Νίκο Λιβαδά - Τουμασάτο
13-8-2001
Νίκος Φ. Καμπάνης

1597300759871.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Νικόλαος Καμπάνης - Mentor

Μπλουζα Κάτω μέρος